Ceny ropy klesají, oslabila je vyjádření Fedu

31.10.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 31. října (ČTK) - Světové ceny ropy dnes oslabují a severomořská ropa Brent ztratila téměř celý říjnový přírůstek. Ropný trh podkopalo středeční vyjádření americké centrální banky (Fed), které nebylo pro vyhlídky na zachování krajně uvolněné měnové politiky v USA tak příznivé, jak se čekalo. Pokles ale brzdí pokračující výpadek dodávek z Libye.

Cena Brentu kolem 15:30 SEČ klesla o 90 centů na 108,96 dolaru za barel. Americká lehká ropa WTI oslabila o více než půl dolaru na 96,20 USD. Od počátku týdne ropa Brent získává stále ještě asi dva dolary na barel, nad úrovní z konce září je ale už jen zhruba půl dolaru.

Brent tento měsíc podpořily zprávy o nových nepokojích v Libyi, které byly nejhorší od občanské války v roce 2011. Vývoz ropy ze země kvůli tomu klesl na méně než desetinu kapacity.

Fed nechal ve středu podle očekávání měnovou politiku beze změny. Některá jeho vyjádření ale naznačovala, že by mohl být ochoten začít s omezováním podpůrných nákupů dluhopisů dříve než v březnu, jak se nyní čeká. Na trhu to vyvolalo obavy ze zastavení přísunu levných peněz.

Aktuální ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent prosinec 108,96 109,86 New York - Nymex WTI prosinec 96,20 96,77

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK