ČOI: Předváděcích akcí ubývá, řada neseriózních firem skončila

31.10.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 31. října (ČTK) - Předváděcích akcí v letošním třetím čtvrtletí ubylo, řada neseriózních firem omezila činnost nebo skončila, uvedla Česká obchodní inspekce (ČOI). Inspektoři organizátorům letos udělili 133 pokut za 18,8 milionu korun. ČOI to dnes oznámila v tiskové zprávě.

Od července do září inspekce provedla 77 kontrol, předváděcích akcí ubylo. "Řada neseriózních firem pod tlakem kontrolních orgánů svou činnost v tomto oboru omezila nebo ukončila. Bohužel za nimi zůstává řada pohledávek státu i nevypořádaných závazků vůči spotřebitelům, nejčastěji seniorům, kteří se svých práv a nároků budou muset domáhat soudní cestou," uvedl ústřední ředitel ČOI Vladimír Velčovský.

Od začátku letošního roku zkontrolovala Česká obchodní inspekce celkem 292 předváděcích akcí nebo kupních smluv na těchto akcích uzavřených a nedostatky zjistili inspektoři při 213 kontrolách, tedy v 73 procentech případů. V samotném 3. kvartále ČOI zjistila porušení předpisů v 56 procentech případů.

Od července do září inspekce uložila provozovatelům předváděcích akcí 50 pokut za 7,4 milionu korun. Většinu porušení (60,7 pct) tvořilo prokázané používání některé z forem nekalých obchodních praktik, včetně agresivních.

ČOI uvedla, že se její pracovníci museli vypořádat s novými způsoby oslovování potenciálních zákazníků, kdy značná část pořadatelů akcí zasílala adresné pozvánky na předváděcí prodejní akce nebo je zvala telefonicky. To ovlivnilo počet provedených kontrol.

"Vzhledem k této situaci prováděli inspektoři kromě přímé kontroly při předváděcích akcích i další kontroly, například na základě dokumentace předložené spotřebiteli, s využitím svědectví účastníků předváděcích prodejních akcí," uvedl mluvčí inspekce Denis Gaidoš.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK