Americké akcie po Fedu dál mírně klesají z maxim

31.10.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 31. října (ČTK) - Americké akcie dnes dál mírně klesají a trh zůstává po úterním vzestupu na nová maxima opatrný. Investoři uvažují nad nejednoznačným středečním vyjádřením americké centrální banky (Fed), před výraznějším poklesem ale trhu brání příznivé firemní výsledky.

Dow Jonesův index kolem poledne newyorského času (17:00 SEČ) ztrácel 0,2 procenta a byl na zhruba 15.592 bodech. Širší index S&P 500 oslaboval o 0,1 procenta na 1762 bodů. Index technologického trhu Nasdaq naopak v polovině dne nepatrně získával a pohyboval se kolem 3933 bodů.

Dow Jones za celý říjen získává 2,9 procenta. S&P 500 má od počátku října navíc pět procent a Nasdaq Composite Index přidává 3,7 procenta.

Fed ve středu nechal masivní podpůrné nákupy dluhopisů beze změny a sdělil, že výhled ekonomiky se o něco zhoršil. Některá vyjádření ale naznačovala, že by byl ochoten začít s omezováním stimulace dříve než v březnu, jak dosud trh čeká. "To, že Fed nic neudělal, nikoho nepřekvapilo, zklamání ale bylo, že jeho sdělení postrádalo srozumitelnost," řekl agentuře Reuters Rex Macey z atlantské investiční společnosti Wilmington Trust.

Optimismus ohledně firemních výsledků podpořil ropný koncern Exxon Mobil, jehož zisk překonal očekávání a jeho akcie posílily o více než jedno procento. Z indexu S&P 500 nejvíce vzrostly akcie internetové cestovní agentury Expedia, jejíž zisk rovněž předčil odhady. Akcie Facebooku po silných středečních výsledcích nejprve vyskočily vzhůru na nová maxima, dnes ale kolísají mezi růstem a poklesem.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK