Euro klesá, spekuluje se o dalším uvolnění měnové politiky

31.10.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 31. října (ČTK) - Jednotná evropská měna euro dnes na devizových trzích klesá a například vůči dolaru si už čtvrtým dnem po sobě připsala ztráty. Za propad kurzu mohou hlavně nejnovější údaje o inflaci v eurozóně, které posílily spekulace, že Evropská centrální banka (ECB) by mohla přistoupit k dalšímu uvolnění měnové politiky. Ke ztrátám přispívají také úpravy pozic, k nimž investoři sahají vždy na konci měsíce.

Kolem 17:35 SEČ euro vůči dolaru ztrácelo asi jedno procento a nacházelo se na 1,3592 USD. Dnešní propad kurzu je nejvýraznější od 17. dubna. Vůči japonskému jenu euro ztrácelo 1,2 procenta na 133,56 JPY, kurz dolaru vůči jenu se snížil o 0,3 procenta na 98,27 JPY.

Inflace v eurozóně podle prvního rychlého odhadu Eurostatu klesla v říjnu na 0,7 procenta, což je nejníže za poslední čtyři roky. To vyvolává obavy z hrozby deflace v eurozóně, tedy z poklesu cen. Nezaměstnanost v eurozóně pak zůstala v září na rekordních 12,2 procenta.

Slabá statistika z eurozóny je v kontrastu s příznivými údaji z USA. Podnikatelská aktivita v oblasti Středozápadu v říjnu vzrostla a překonala očekávaní. Objem nových zakázek byl přitom nejvyšší od roku 2004. Počet nových žadatelů o podporu v nezaměstnanosti pak minulý týden klesl.

Očekávání dalšího uvolnění měnové politiky v eurozóně je v protikladu k očekávání dalších kroků americké centrální banky (Fed). Ta by naopak měla v příštích měsících začít stimulační opatření omezovat. Ve svém středečním prohlášení banka opustila frázi, která vyjadřovala obavy z růstu nákladů na úvěry, a neučinila žádný přímý odkaz na dopady částečného uzavření vládních úřadů na počátku tohoto měsíce.

Některá vyjádření Fedu také naznačila, že by centrální banka mohla být ochotna začít s omezováním podpůrných nákupů dluhopisů dříve než v březnu, jak se teď očekává.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK