Koruna dále klesla, vůči dolaru nad 19 korun

01.11.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 1. listopadu (ČTK) - Česká měna dnes dopoledne dále oslabila, vůči euru díky zprávě o lepších podmínkách v českém zpracovatelském průmyslu sice jen nepatrně, proti dolaru ale klesla nad hranici 19 Kč. Podle údajů serveru Patria Online byla koruna v 10:40 proti čtvrtečnímu závěru k euru níže o dva haléře na 25,79 Kč/EUR a k dolaru o 13 haléřů na 19,08 Kč/USD.

"Česká měna dnes začala slabší, v úvodu byla až nad 25,80 Kč za euro. Český index nákupních manažerů ale přichystal příjemné překvapení, když se za říjen slušně zlepšil. Po jeho zveřejnění koruna část ztrát nahrazuje. Prostor pro větší zisky by ale měl být hodně omezen vzhledem k blížícímu se jednání ČNB," uvedl analytik Patria Finance Tomáš Vlk.

Index nákupních manažerů PMI stoupl na 54,5 bodu ze zářijových 53,4 bodu. Index, který sleduje kromě výroby a nových objednávek zaměstnanost, termíny dodávek od dodavatelů a zásoby, se tak dostal na nejvyšší hodnotu za posledních dva a půl roku.

Na vývoj kurzu koruny k dolaru má obvykle vliv vývoj na měnovém páru eura a dolaru. Euro vůči dolaru oslabilo na 1,3516 USD/EUR. Na kurz podle Vlka stále doléhají silnější spekulace o poklesu sazeb v eurozóně a zároveň i pochybnosti, zda americká centrální banka (Fed) nepřikročí k omezení takzvaného kvantitativního uvolňování (QE3) o něco dříve.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK