Ceny ropy kvůli silnému dolaru prudce klesly, Brent pod 107 USD

01.11.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 1. listopadu (ČTK) - Světové ceny ropy dnes výrazně klesají a severomořská ropa Brent oslabila o více než dva dolary. Ropný trh sráží silný kurz dolaru, který zastínil obavy investorů z pokračujícího výpadku dodávek z Libye.

Cena Brentu kolem 15:15 SEČ klesla o zhruba dva dolary na 106,83 dolaru za barel a navázala na oslabování minulých dní. Americká lehká ropa WTI oslabila o jeden a čtvrt dolaru na 95,15 USD. WTI ztrácí již čtyři týdny po sobě a zažívá nejdelší pokles od loňského června.

Dolar v posledních dvou dnech roste na dvoutýdenní maxima vůči euru. Evropská měna ztrácí poté, co čtvrteční zpráva o prudkém poklesu inflace v eurozóně vyvolala dohady, že Evropská centrální banka opět sníží úrokové sazby. Dolar také silně roste vůči koši měn. Silný dolar má tendenci snižovat ceny komodit obchodovaných v americké měně, protože znevýhodňuje jejich nákupy investorům za ostatní měny.

Brent v říjnu podpořily zprávy o nových nepokojích v Libyi, které byly nejhorší od občanské války v roce 2011. Vývoz ropy ze země kvůli tomu klesl na méně než desetinu kapacity a cena Brentu se dostala až na 112 dolarů za barel.

Nyní severomořskou ropu kromě silného dolaru oslabuje obnovování produkce v Severním moři po období údržby. Tento měsíc by těžba v oblasti měla dosáhnout letošního maxima, plyne podle agentury Reuters z plánu nakládek.

Aktuální ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent prosinec 106,83 108,84 New York - Nymex WTI prosinec 95,15 96,38

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK