Automobilový trh v USA v říjnu výrazně oživil

01.11.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Detroit 1. listopadu (ČTK) - Americký automobilový trh v říjnu po zářijovém poklesu navzdory ochromení vládních úřadů výrazně oživil. Silně rostl prodej vozů všech tří domácích výrobců General Motors (GM), Ford a Chrysler. Plyne to z dnešních zpráv jednotlivých automobilek.

Odbyt vozů GM v meziročním srovnání vzrostl o 15,7 procenta na zhruba 226.400 kusů, a překonal tak očekávání. Ford zvýšil prodej o 14 procent a Chrysler o 11 procent. Nadále silně rostla poptávka po typicky amerických velkých pick-upech, jako je Ford řady F nebo Chrysler Ram.

Z dalších automobilek prodávajících na americkém trhu o sedm procent vzrostl odbyt vozů jihokorejské Hyundai. Naopak prodej vozů německého Volkswagenu dál klesá a v říjnu se propadl o 18 procent.

Nepotvrdily se tudíž obavy, že uzavření vládních úřadů v první polovině října trh ochromí. "Očekávalo se, že zákazníci budou vyčkávat," řekl agentuře Reuters Alec Gutierrez ze společnosti Kelley Blue Book. Podle něj ale trh podpořila odložená poptávka a dostupnost úvěrů.

Analytici v průměru očekávají, že v říjnu se prodej zvýšil celkově o 12 procent na zhruba 1,22 milionu. V září se prodej osobních a užitkových automobilů ve Spojených státech snížil o 4,2 procenta na 1,14 milionu a zaznamenal první meziroční pokles za více než dva roky. Celoroční tempo prodeje kleslo ze srpnového téměř šestiletého maxima 16,1 milionu na 15,4 milionu vozů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK