Americké akcie po dvou dnech ztrát stagnují

01.11.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 1. listopadu (ČTK) - Americké akciové trhy začaly dnes po dvou dnech ztrát svižným růstem, v polovině obchodování ale počáteční zisky ztratily. Investory povzbudily k nákupům nečekaně příznivé údaje ze zpracovatelského sektoru ekonomiky, na trhu ale nadále panuje nejistota vyvolaná středečním vyjádřením americké centrální banky (Fed).

Dow Jonesův index kolem poledne newyorského času (17:00 SEČ) přidával o 0,1 procenta a byl na zhruba 15.555 bodech. Širší index S&P 500 naopak 0,2 procenta ztrácel a nacházel se blízko 1753 bodů. Index trhu Nasdaq, kde obchodování dnes opět provázely technické problémy, v polovině dne ztrácel 0,3 procenta na 3905 bodů.

Za celý týden jsou zatím indexy Dow Jones a S&P 500 v mírném zisku. Za říjen Dow Jones posílil o 2,8 procenta, S&P 500 o 4,5 procenta a index Nasdaq Composite přidal 3,9 procenta.

Optimismus na trh přinesly údaje, podle nichž aktivita v americkém zpracovatelském sektoru v říjnu nečekaně pokračovala v růstu. Její index se podle institutu ISM vyhoupl na maximum za dva a půl roku.

Wall Street ale podkopalo středeční prohlášení Fedu. Ten sice opět zhoršil výhled ekonomiky, ale některá jeho vyjádření naznačovala, že by byl ochoten začít s omezováním stimulace dříve, než se dosud všeobecně na trhu čekalo.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK