Pražská burza v týdnu posílila o 2,4 procenta na 1014 bodů

01.11.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 1. listopadu (ČTK) - Pražská burza v uplynulém týdnu posílila, index PX proti minulému pátku stoupl o 2,4 procenta na 1014,4 bodu. Vyplývá to z výsledků zveřejněných burzou. Nejvíce propadly akcie mediální společnosti CME, které přišly o polovinu hodnoty. Naopak největší růst zaznamenaly akcie Komerční banky. V předchozím týdnu akcie stagnovaly.

"Konec října sebou přinesl očekávané rozhodnutí americké centrální banky Fed neměnit aktuální expanzivní měnovou politiku a relativně neutrální reakci světových trhů. Z domácí politické sféry jsme sledovali výsledek parlamentních voleb, který z našeho pohledu byl pozitivní pro domácí akcie. Důvodem je nemožnost sestavit zcela levicovou vládu, která by dle dřívějších odhadů pravděpodobně zvýšila daně mimo jiné pro vybrané sektory," uvedl analytik J&T Banky Milan Vaníček.

Nejvíce rostoucí akcií v uplynulém týdnu byla Komerční banka, která přidala 7,4 procenta na 4738 Kč. Banku podpořilo několik silných nákupních doporučení od zahraničních investičních bank.

Největší pokles zaznamenaly akcie CME, které přišly o 51,2 procenta na 58,3 Kč. CME zveřejnila výrazně negativní výsledky za třetí čtvrtletí. Navíc výrazně snížilo výhled do záporných hodnot již na provozním zisku EBITDA. Management slabá čísla doplnil poměrně agresivně negativním vyjádřením o potřebě nového kapitálu.

Příští týden se investoři zaměří především na čtvrteční zasedání Evropské centrální banky. Trh odhaduje, že by EBC mohla dále uvolnit měnovou politiku, což by byl pozitivní signál pro riziková aktiva a dolar vůči euru. Vedle ECB se investoři zaměří na makroekonomická data. Výsledková sezona bude dokreslovat celkový obraz, podotkl Vaníček.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK