Fitch přestala varovat Španělsko před snížením ratingu

01.11.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 1. listopadu (ČTK) - Mezinárodní ratingová agentura Fitch dnes přestala považovat výhled úvěrové známky Španělska za "negativní" a zlepšila jej na "stabilní". Dala tím najevo, že v dohledné době už snížení španělského ratingu z dosavadní známky BBB nepředpokládá. Fitch svůj krok zdůvodnila zlepšením ekonomické politiky v zemi.

 

"Vláda uskutečnila významné reformy trhu práce, důchodového systému, rámce veřejných financí a finančního sektoru," uvedla Fitch ve zprávě, z které citovala agentura Reuters.

Fitch loni v červnu srazila hlavní úvěrový rating Španělska o tři stupně a přiřadila mu negativní výhled. Španělsku tehdy kvůli obřím ztrátám bank hrozilo, že bude další zemi eurozóny, která bude muset kvůli dluhové krizi požádat o pomoc Evropskou unii. Madridu se nakonec podařilo získat od EU pomoc pouze pro banky, jejíž podmínky jsou mnohem shovívavější, než podmínky celkového záchranného programu pro země jako je Řecko či Portugalsko.

Ratingové známky Španělska u agentury Fitch a dalších dvou velkých agentur - Standard & Poor's a Moody's - se nacházejí jen jeden nebo dva stupně od spekulativního pásma. Tam řada institucionálních investorů kvůli vysokému riziku už nesmí investovat. Ratingy označují schopnost země splácet dlouhodobé závazky.

Španělská ekonomika se ve třetím čtvrtletí dostala z více než dvouleté recese. Ekonomika klesala nebo stagnovala každý rok od kolapsu realitního sektoru v roce 2008. V recesi strávila většinu z posledních čtyř let, naposledy se do ní dostala na začátku roku 2011.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK