Hamé v příštím roce investuje do výroby 150 mil Kč,méně než letos

03.11.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 3. listopadu (ČTK) - Největší tuzemská konzervárenská společnost Hamé plánuje v příštím roce do svých výrobních závodů investovat zhruba 150 milionů korun, o 40 milionů Kč méně než letos. V rozhovoru pro ČTK to řekl generální ředitel firmy Martin Štrupl. Co se týče celkových letošních tržeb, odhaduje Štrupl zhruba dvouprocentní meziroční nárůst z loňských 5,8 miliardy korun. Ziskovost firmy stagnuje.

Pro letošek společnost naplánovala investovat 190 milionů Kč. Téměř celá částka již byla podle generálního ředitele skutečně proinvestována. Nejvýznamnější byly investice do výrobního závodu na chlazené potraviny v Kunovicích a investice do čistírny odpadních vod v největším výrobním závodě Hamé v Babicích. Ještě probíhá investice v Podivíně.

Do stejného závodu, který se specializuje na výrobu džemů, povidel a kojeneckých výživ, má směřovat největší část ze 150 milionů určených pro rok 2014. Poptávka po produkci z podivínského závodu roste, vznikne zde proto modernější výrobní linka. Peníze půjdou také do provozů v Babicích a Kunovicích.

Koncem letošního srpna firma oznámila, že v prvním pololetí utržila 2,41 miliardy korun, o jedno procento více než před rokem, růst byl tažen zahraničními trhy, v tuzemsku prodeje klesaly." Třetí kvartál se mírně zlepšil. Jestliže jsem říkal po půl roce, že tržby jsou plus jedno procento, tak teď můžu říci, že jsou to zhruba plus dvě procenta meziročně," uvedl Štrupl s tím, že očekává podobný růst tržeb jako za devět měsíců i za celý rok. "Přetrvává to, že rostou všechny zahraniční trhy kromě Česka," podotkl.

Podle pololetních výsledků tržby Hamé v Rusku vzrostly o 23 procent, na Ukrajině o 32 procent. Vývoz do Rakouska se zvýšil o 125 procent. Zahraniční trhy se na tržbách podílely z 47 procent. Štrupl odhaduje, že za celý rok přesáhne podíl zahraničních trhů na tržbách polovinu. Na českém trhu firma zaznamenává rostoucí poptávku po džemech, chlazených jídlech či výrobcích ze zeleniny, naopak klesá zájem nakupujících o některé druhy paštik a masových konzerv.

Horší je to podle Štrupla se ziskovostí firmy, která stagnuje, přestože se firma snaží tento stav zlepšit. "Stále doznívají vysoké ceny surovin, plus nás velmi brzdí obchodní podmínky maloobchodu na českém trhu," řekl.

Firma v Česku zaměstnává okolo 1900 lidí, v letošním roce se tento počet výrazněji neměnil. Výraznější propouštění ani nabírání zaměstnanců neplánuje Hamé ani v příštím roce. Na rozdíl od letošního roku, kdy například výrobním dělníkům firma navýšila platy o čtyři procenta, neplánuje v příštím roce zvyšování mezd.

Hamé má v současnosti sedm výrobních závodů v České republice a dva v zahraničí, v Rusku a Rumunsku. Loni firmě meziročně vzrostly tržby o 10,5 procenta na 5,8 miliardy korun. Hamé zaměstnává 2350 lidí a vyváží potravinářské výrobky do 40 zemí. Hamé od roku 2008 vlastní islandská společnost Nordic Partners. Zaplatila za ni asi 4,5 miliardy korun.

Petr Majer mal

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK