Sentix: Nálada investorů v eurozóně je nejlepší od května 2011

04.11.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 4. listopadu (ČTK) - Nálada investorů v eurozóně se tento měsíc nečekaně zlepšila a index, který ji měří, vystoupil nejvýše za dva a půl roku. Vyplývá to z průzkumu, který mezi investory provedla výzkumná organizace Sentix. V říjnu se index nálady mírně zhoršil, a to kvůli fiskální krizi ve Spojených státech.

Index nálady investorů v 17 zemích platících eurem se ale pro tento měsíc zvýšil na 9,3 bodu z říjnových 6,1 bodu. Výsledek překonal veškeré odhady analytiků v anketě agentury Reuters, kteří počítali s růstem indexu maximálně na 8,0 bodu.

"Ekonomický index Sentix pro eurozónu od května roste," uvedla výzkumná organizace. V období od září do října se ukazatel důvěry investorů posunul jen minimálně, a to vlivem tlaku, který vytvářely spory o podobu rozpočtu ve Spojených státech. "Nyní ale růstový trend pokračuje...Žádný jiný region tento měsíc nevykazuje větší zlepšení celkového indexu. Investoři mají důsledkem toho stále větší důvěru v eurozónu, a to i na mezinárodní úrovni," uvedl Sentix.

Ekonomika eurozóny se ve druhém čtvrtletí vymanila ze své nejdelší recese v historii a vykázala růst o 0,3 procenta.

Průzkum, který se uskutečnil od 31. října do 2. listopadu, přinesl zlepšení i z hlediska výhledu budoucího vývoje. Dílčí index očekávání se zvýšil na 22,8 bodu z 21,8 bodu v říjnu. Lepší bylo i hodnocení současných podmínek, kde index vzrostl na minus 3,3 bodu z minus 8,5 bodu minulý měsíc.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK