HSBC za devět měsíců díky nižším nákladům zvýšila zisk o 23 pct

04.11.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 4. listopadu (ČTK) - Britské bance HSBC vzrostl za devět měsíců letošního roku čistý zisk o 23 procent na 13,5 miliardy USD (258,2 miliardy Kč). Hospodaření banky podpořily nižší náklady a stabilní příjmy. HSBC je podle tržní kapitalizace největší bankou v Evropě a má silnou pozici v Asii. Banka také potvrdila, že ji úřady vyšetřují v souvislosti s manipulací na devizových trzích.

HSBC se tak stala další z velkých bank, které jsou podezřelé, že se na manipulaci podílely. Už dřív se podobně vyjádřily banky Barclays, Deutsche Bank, JPMorgan Chase & Co, Citigroup či UBS.

V samotném třetím čtvrtletí zisk HSBC před zdaněním vzrostl o deset procent na 5,1 miliardy USD. Provozní náklady klesly o 700 milionů USD na 9,6 miliardy USD.

Generální ředitel Stuart Gulliver podle agentury Reuters řekl, že banka pokračuje v restrukturalizaci a zefektivňování své organizační struktury, nedávno například prodala své aktivity v Panamě. Za více než dva a půl roku, kdy je ve funkci Gulliver, banka zrušila asi 46.000 z celkových 300.000 pracovních míst a prodala či uzavřela více než 50 podnikatelských aktivit.

Gulliver upozornil, že výhled banky je příznivý, a to zejména díky známkám širokého ekonomického oživení, stabilizaci růstu v Číně a expanzi v USA.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK