ECB: Bankovní systém eurozóny se během krize zmenšil

04.11.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Frankfurt 4. listopadu (ČTK) - Bankovní systém v eurozóně se během čtyř let od vypuknutí dluhové krize citelně zmenšil. Počet poboček v zemích platících eurem klesl o téměř devět procent, z hlediska objemu aktiv se pak bankovní sektor zmenšil o necelou osminu. Vyplývá to ze zprávy, kterou dnes zveřejnila Evropská centrální banka (ECB). Analýza se zabývá změnami ve struktuře bankovního systému v 17 zemích eura od roku 2008 do roku 2012. Zahrnuje ale i některé ukazatele za letošní první pololetí.

 

Ze zprávy například vyplývá, že eurozóna měla na konci minulého roku 171.477 bankovních poboček, což bylo o 8,7 procenta méně než před čtyřmi lety. Snížil se také objem aktiv v bankách eurozóny. Na konci minulého roku jich banky držely za 29,5 bilionu eur (asi 762,2 bilionu Kč), což je proti stavu z roku 2008 pokles o téměř 12 procent.

Ke změnám podle ECB došlo z velké části v roce 2009, kdy se krize rozhořela naplno. Naopak podíl úvěrů na celkový aktivech klesal především v předminulém a minulém roce. Celkově se počet úvěrových institucí snížil o desetinu.

Zeměmi s největším bankovním sektorem v eurozóně byly na konci minulého roku stále Německo a Francie s celkovými aktivy za 7,6 bilionu, respektive 6,8 bilionu eur.

ECB se připravuje na to, že se příští rok ujme dohledu nad 130 největšími bankami eurozóny a zemí, které sice eurem neplatí, ale rozhodly se k unii připojit. Takzvaný jednotný bankovní dohled byl navržen v reakci na krizi a má zabránit nestabilitě bank v zemích s eurem.

Podle viceprezidenta ECB Vítora Constancia je zpráva důležitým východiskem v rámci těchto příprav. Zároveň jde o významný krok k "pochopení změn v bankovním sektoru eurozóny na úhrnné úrovni," poznamenal Constancio.

ECB uvádí, že při vytváření zprávy použila údaje z veřejně dostupných zdrojů, data od samotných bank, úřadů v jednotlivých zemích a společností pro analýzu trhu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK