Tržby v maloobchodě v září meziročně vzrostly o 3,7 procenta

05.11.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 5. listopadu (ČTK) - Tržby tuzemských obchodníků v září meziročně vzrostly o 3,7 procenta po srpnovém poklesu o 0,3 procenta. Na meziročním růstu tržeb se podílel více motoristický segment než samotný maloobchod. Po očištění o vliv počtu pracovních dní tržby meziročně stouply o půl procenta. Letošní září mělo o dva pracovní dny více než loňské. Uvedl to dnes Český statistický úřad.

Sezónně očištěné tržby za prodej a opravy motorových vozidel klesly reálně meziměsíčně o 0,8 procenta. Meziročně očištěné tržby o vliv počtu pracovních dní vzrostly o 3,3 procenta. Neočištěné tržby se zvýšily meziročně o 9,5 procenta, v tom za prodej motorových vozidel včetně náhradních dílů o 10,1 procenta a za opravy o sedm procent.

V maloobchodě včetně prodeje pohonných hmot sezónně očištěné tržby klesly reálně meziměsíčně o 0,6 procenta. Stejný pokles zaznamenaly tržby meziročně očištěné o vliv počtu pracovních dní. Bez očištění se tržby zvýšily meziročně o 1,5 procenta, přičemž za nepotravinářské zboží vzrostly o 5,1 procenta a za pohonné hmoty a potraviny klesly o 6,8 procenta, respektive o 0,3 procenta.

Největší podíl na přírůstku tržeb v maloobchodě měl prodej zboží přes internet či zásilkové služby, který také zaznamenal nejrychlejší růst, a to o 29,3 procenta. K celkovému růstu přispěl výrazněji i maloobchod ve specializovaných prodejnách s počítačovým a komunikačním zařízením. Naopak negativně se na výsledcích maloobchodu podílely tržby za pohonné hmoty, potraviny a farmaceutické, zdravotnické a kosmetické zboží.

Za celé třetí čtvrtletí se tržby v maloobchodě včetně motoristického segmentu zvýšily reálně meziročně o 2,5 procenta. Letošní třetí čtvrtletí mělo ve srovnání s loňským o tři pracovní dny více. Tržby v motoristickém segmentu se meziročně reálně zvýšily o 8,1 procenta a v samotném maloobchodě včetně prodeje pohonných hmot o 0,3 procenta. Tržby za nepotravinářské zboží vzrostly o 2,5 procenta a za pohonné hmoty a potraviny naopak klesly o 5,5 procenta, respektive o 0,2 procenta.

vrk mol mal

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK