EK: Řecko a Itálie se příští rok vrátí k růstu, Kypr o rok déle

05.11.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 5. listopadu (ČTK) - Ekonomika Itálie, Španělska a Řecka, tedy zemí, které patří v eurozóně k nejvíce zasaženým krizí, bude v letošním roce nadále klesat. Ukazuje to prognóza, kterou dnes zveřejnila Evropská komise (EK). K hospodářskému růstu se tyto země vrátí až příští rok, jeho tempo ale bude stejné či pomalejší, než Brusel původně předpokládal. Kypr, který na jaře přijal finanční pomoc EU a Mezinárodního měnového fondu (MMF), se k růstu vrátí asi až v roce 2015.

EK své odhady zveřejnila v prognóze na letošní a následující dva roky. Čtvrtá největší ekonomika eurozóny Španělsko podle ní letos vykáže pokles o 1,3 procenta, příští rok má ale o půl procenta vzrůst. To však bude jen asi poloviční tempo, neboť Brusel dosud předpovídal růst o 0,9 procenta. Nezaměstnanost do konce příštího roku neklesne pod 26 procent.

Mírně by se naopak měla míra nezaměstnanosti příští rok snížit v Řecku, a to ze současných zhruba 27 procent na 26 procent. Prognózu řeckého hospodářského růstu na následující rok EK nechala beze změny. Ekonomika krizí tvrdě zasažené země, kam v uplynulých letech zamířily dva záchranné programy EU a MMF, bude letos klesat čtyřprocentním tempem, příští rok ale má o 0,6 procenta vzrůst.

Třetí největší ekonomika eurozóny Itálie, která se nyní potýká s vleklou hospodářskou recesí, podle Bruselu za celý letošní rok klesne o 1,8 procenta. V následujícím roce ale již poroste, a to tempem 0,7 procenta, které Brusel předpovídal i v předcházející předpovědi.

Pokles hrubého domácího produktu o 8,7 procenta Brusel pro letošní rok předpovídá Kypru. Příští rok ale prý již tempo poklesu zpomalí na více než polovinu. K růstu o 1,1 procenta se HDP vrátí v roce 2015.

Slovinsko je po Kypru druhou zemí EU, kterým Brusel na příští rok předpovídá pokles HDP. Zemi, o které se v minulých měsících hovořilo jako o možném dalším kandidátovi na zahraniční finanční pomoc, se HDP příští rok sníží o jedno procento. K mírnému růstovému tempu 0,7 se vrátí o rok později.

Eurokomisař pro hospodářské a měnové záležitosti Olli Rehn dnes upozornil, že pokud bude země pokračovat v ekonomických reformách a ozdravování bankovního sektoru, nebude záchranný balíček od svých partnerů v eurozóně potřebovat.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK