Pražská burza oslabila, cena akcií CME se propadla o pětinu

05.11.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 5. listopadu (ČTK) - Pražská burza dnes po pondělním růstu obrátila a oslabila. Index PX klesl o 1,29 procenta na 1013,01 bodu. Vyplývá to z výsledků burzy. Značně se opět propadla cena akcií mediální společnosti CME, která se snížila o více než pětinu. Výrazně ztrácely i cenné papíry telekomunikačního operátora Telefónica, bankovní skupiny Erste a energetické firmy ČEZ. Značný pád opět postihl těžební firmu NWR.

Cena akcií CME se už v polovině minulého týdne propadla o polovinu po zveřejnění hospodářských výsledků firmy, které ukázaly prohloubení ztrát. Cenné papíry společnosti poté střídavě posilovaly a oslabovaly, ovšem jen v řádu procent. Dnešní pád o 20,74 procenta na 44,15 koruny tak srazil cenu na další minimum. Od svého vstupu na pražskou burzu v roce 2005 dokonce cena akcií CME klesla o více než 96 procent.

"Za dalším poklesem stála zřejmě pondělní zpráva o prodeji významného balíku akcií ze strany člena managementu společnosti. Prozatím stále není vyřešena finanční situace celé skupiny. Možnost dalšího naředění akcionářů tak visí ve vzduchu," sdělil analytik Patria Finance Josef Kohout.

Na dnešním poklesu burzy se ale podepsaly i ztráty několika dalších emisí, včetně těch, se kterými se pravidelně obchoduje v největších objemech. Výrazně oslabovala hlavně Telefónica CR, a to o 2,76 procenta na 303,4 koruny. "Zprávou dne bylo potvrzení spekulací o převzetí majoritního podílu v tuzemské Telefónice CR skupinou PPF z rukou mateřské Telefóniky SA, kterému předcházely kvartální výsledky operátora. Telefónica CR dosáhla meziročně o 23,5 procenta nižšího čistého zisku a o sedm procent nižších tržeb," uvedl analytik Kohout.

Do červených čísel se dostala také Erste. Její akcie zlevnily o 1,86 procenta na 679 korun. Propadly se i cenné papíry ČEZ, které ztratily 1,22 procenta na 542,3 koruny. Značný pád opět postihl těžební firmu NWR, konkrétně o 7,53 procenta na 25,8 koruny.

Posilovaly dnes jen dvě ze 13 hlavních emisí pražské burzy. Zisk ve výši 4,9 procenta na 75 korun si připsala likérka Stock a 0,36 procenta na 111 korun sázková společnost Fortuna.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK