Zisk Toyoty díky jenu a nižším nákladům stoupl o 70 procent

06.11.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 6. listopadu (ČTK) - Zisk největší japonské automobilky Toyota Motor Corp. ve druhém fiskálním čtvrtletí vzrostl o 70 procent na 438,4 miliardy jenů (85,1 miliardy Kč). Firmě pomohl slabší jen a snížení nákladů. Toyota současně ve svém dnešním prohlášení zlepšila svůj výhled zisku na celý fiskální rok do konce března 2014.

Toyota je ze tří největší japonských automobilek nejvíce závislá na vývozu. Pomáhá jí proto pokles jenu, který zlevňuje její zboží v zahraničí a zvyšuje zisky ze zahraničí při převodu na domácí měnu. Tržby za tři měsíce do konce září vzrostly o 16,2 procenta na 6,28 bilionu jenů.

Toyota zvýšila výhled čistého zisku na celý rok o 13 procent na 1,67 bilionu jenů. Automobilce bere v úvahu silnou poptávka v USA, které jsou jejím největším trhem. Nový odhad je blízko rekordního zisku 1,72 bilionu jenů, který automobilka vykázala za rok do konce března 2008. Analytici dotazovaní agenturou Reuters očekávají, že Toyota rekord překoná, podle jejich prognóz má zisk činit 1,79 bilionu jenů. Výhled prodeje však automobilka nechala beze změny, celkem plánuje prodat 9,1 milionu vozů.

Za šest měsíců fiskálního roku čistý zisk stoupl o 83 procent na jeden bilion jenů, napsaly agentury AP a Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK