Peněz ve veřejných zdravotních zakázkách je letos o třetinu méně

06.11.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 6. listopadu (ČTK) - Zadavatelé veřejných zakázek v oblasti zdravotnictví letos od začátku roku do konce srpna zadali zakázky v hodnotě 2,8 miliardy korun. To je meziročně o 37,7 procenta méně. Vyplývá to z výsledků analýzy, kterou dnes zveřejnila Komora administrátorů veřejných zakázek (KAVZ).

Celková předpokládaná hodnota vypsaných zakázek v této oblasti během prvních osmi měsíců roku činila 7,4 miliardy korun, což představuje meziroční pokles o 12,3 procenta.

Statistiku však výrazně ovlivnila novela zákona o veřejných zakázkách, která vstoupila v platnost loni v dubnu. Ta nařizuje vypisovat výběrová řízení na zakázky v oblasti zdravotnictví, pokud jejich hodnota překračuje částku jednoho milionu korun.

"Tato oblast veřejných zakázek je také zasažena protikorupčním příkazem bývalého ministra Leoše Hegera, který nařizuje přímo řízeným organizacím v podstatě soutěžit na cenu a v rámci jedné zakázky umožňovat co nejvíce dílčích plnění. Toto vede k absurdním situacím, kdy půlka technologie je zakoupena, leží v krabicích ve skladu, ubíhá záruční lhůta a druhá půlka, nutná ke komplementaci daného zařízení či technologie se stále soutěží a nejsou výjimkou soutěže, které trvají i více než dva roky," poznamenal předseda Komory administrátorů Robert Pergl.

Podle údajů z Věstníku veřejných zakázek bylo v prvních osmi měsících konkrétním dodavatelům zadáno 325 zakázek. Zdravotnické organizace poptávaly zejména dodavatele léčivých přípravků a zdravotnických prostředků (49 procent), dále pak zdravotnických přístrojů, farmaceutik a prostředků pro osobní péči (23 procent) a také zdravotního spotřebního materiálu (20 procent.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK