Pražská burza dnes přidala 1,5 pct, rostly i NWR a CME

06.11.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 6. listopadu (ČTK) - Pražská burza dnes rostla, hlavní index PX přidal 1,5 procenta a uzavřel na 1028,19 bodu. Výš jsou po dnešku téměř všechny hlavní emise, včetně těžařské NWR a mediální společnosti CME. Oslabila jen Telefónica ČR, ztratila však jen třináct setin procenta. Vyplývá to z výsledků burzy.

Akcie ČEZ posílily o 3,91 procenta a uzavíraly na 563,5 Kč za akcii. Dařilo se i bankám, Erste Group přidala 1,22 procenta a Komerční banka téměř procento.

Ze 14 hlavních emisí pražské burzy oslabil jenom telekomunikační operátor Telefónica. Po úterní ztrátě téměř tří procent dnes cena akcií zpomalila pokles na 0,13 procenta na 303 koruny.

Akcií těžební společnosti NWR posílily, a to o 5,43 procenta na 27,20 Kč za akcii. Firma dnes zveřejnila hospodářské výsledky za tři čtvrtletí letošního roku, které ukázaly čistou ztrátu téměř 528 milionů eur (13,6 miliardy korun). Podle Josefa Kohouta z Patria Direct ale trh očekával větší ztráty. "Rovněž následně zazněly víceméně pozitivní komentáře ... Vedení firmy totiž vyjádřilo víru, že do konce roku dospěje k dohodě s horníky OKD o nové kolektivní smlouvě, dále věří v dojednání nových smluv s věřiteli a navíc vidí mírně zlepšení na trhu s uhlí," uvedl analytik.

Z posilujících emisí si výraznější zisky připsala mediální CME. Růst o 3,17 procenta na 45,55 koruny ale jen částečně vynahrazuje CME značné ztráty z předchozího dne, které dosáhly více než 20 procent.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK