Siemensu klesl v loňském fiskálním roce zisk o pětinu

07.11.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 7. listopadu (ČTK) - Německému průmyslovému koncernu Siemens klesl v loňském fiskálním roce zisk o 20 procent na 5,79 miliardy eur (149,2 miliardy Kč). Výsledky zahrnují mimořádné náklady spojené s novým úsporným programem. Hodnota nových objednávek se však za rok do konce září zvýšila. Oznámila to společnost v dnešním prohlášení.

Siemens loni dvakrát zhoršil výhled svého hospodaření, což nakonec stálo místo bývalého generálního ředitele Petera Löschera. Jeho nástupce Joe Kaeser dnes uvedl, že firmě se nakonec podařilo splnit její cíl na loňský fiskální rok díky silnému poslednímu čtvrtletí. Zisk z hlavních operací se meziročně snížil o devět procent na 4,2 miliardy eur.

Příjmy společnosti z hlavních operací se loni snížily o dvě procenta na 75,88 miliardy eur. Hodnota nových objednávek však stoupla o osm procent na 82,351 miliardy eur díky růstu velkých objednávek.

Jednotlivé sektory vykázaly v uplynulém roce smíšený výkon. V energetickém sektoru hodnota objednávek i zisk rostly, příjmy se však mírně snížily. Průmyslový sektor zaznamenal pokles příjmů, objednávek i zisku kvůli obtížnému tržnímu prostředí. V infrastrukturním sektoru hodnota nových objednávek vzrostla o 28 procent a vyšší byly i příjmy. Zisk však prudce klesl kvůli nákladům na restrukturalizaci. Zdravotnická divize, která má největší podíl na zisku skupiny, zaznamenala růst.

Siemens v září oznámil, že v rámci úsporného programu hodlá zrušit 15.000 pracovních míst. Firma měla na konci září po celém světě zhruba 362.000 zaměstnanců.

Firma působí i v České republice, kde patří mezi největší elektrotechnické podniky i největší exportéry.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK