Zisk Société Générale vzrostl ve 3. čtvrtletí víc než pětinásobně

07.11.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Paříž 7. listopadu (ČTK) - Zisk francouzské banky Société Générale (SG) vzrostl ve třetím čtvrtletí v meziročním srovnání více než pětinásobně, zůstal ale pod očekáváním. Banka, která je většinovým vlastníkem české Komerční banky, dnes také oznámila výměnu majetkových podílů s dalším předním francouzským finančním ústavem Crédit Agricole a v jejím rámci získá celou makléřskou firmu Newedge.

Čistý zisk SG dosáhl v letním čtvrtletí 534 milionů eur (13,8 miliardy Kč). Analytici podle agentury Reuters čekali výsledek kolem 675 milionů eur.

Société Générale odkoupí od Crédit Agricole jejích 50 procent akcií ve společně vlastněné firmě Newedge za 275 milionů eur. Crédit Agricole zase koupí od SG pět procent akcií správce investičních fondů Amundi za 337,5 milionu eur a svůj podíl na něm zvýší na 80 procent.

Obě banky si dnešní transakcí prohlubují své odlišné podnikatelské strategie. Crédit Agricole od finanční krize roku 2008 postupně utlumuje aktivity na poli obchodování na trzích a makléřských služeb a zaměřuje se na tradiční bankovní služby. Société Générale naopak v oblasti investičního bankovnictví expanduje.

Komerční bance klesl za letošní tři čtvrtletí konsolidovaný čistý zisk meziročně o 12,5 procenta na 9,6 miliardy korun a po očištění od jednorázových položek se snížil o 7,7 procenta. Aktiva banky stoupla od začátku roku o 2,2 procenta na 804 miliard Kč.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK