Koruna před bankovní radou beze změny na 25,80 Kč/EUR

07.11.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 7. listopadu (ČTK) - Kurzy koruny se během dnešního dopoledne nemění a vyčkává na rozhodnutí bankovní rady centrální banky. Okolo 10:30 byla koruna o haléř slabší oproti středečnímu závěru a obchodovala se za 25,80 Kč/EUR. Rovněž vůči dolaru stagnovala na 19,08 Kč/USD.

Bankovní rada České národní banky dnes od rána projednává nastavení úrokových sazeb a rozhoduje o případném zahájení devizových intervencí proti silné koruně. Podle odhadů analytiků zůstanou sazby na rekordně nízké úrovni beze změny. V případě intervencí ovšem bude podle ekonomů rozhodnutí bankovní rady velmi těsné. ČNB dnes zveřejní i novou makroekonomickou prognózu.

"Pokud se banka rozhodne zasáhnout, je směr koruny jasný. Pokud ne, což je pravděpodobnější, měl by kurz reagovat poklesem. Nešlo by však o nastartování trendu, neboť měnová politika by koruně měla bránit ve větším posílení i nadále," očekává analytik Patria Tomáš Vlk.

"Pravděpodobnější je, že ČNB intervence potřetí v řadě zamítne, ale zdůrazní, že riziko intervencí zůstává vysoké," předpokládá analytik Akcenty Miroslav Novák. Koruna by pak podle něj několik týdnů setrvávala mezi 25,50 až 26 Kč/EUR.

Výsledek jednání bankovní rady se očekává ve 13:00.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK