Podniky vítají intervence ČNB, mohla by vzniknout nová místa

07.11.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 7. listopadu (ČTK) - Podniky vítají rozhodnutí České národní banky intervenovat na devizovém trhu a držet korunu kolem úrovně 27 Kč za euro. Slabší koruna pomůže především exportérům. Pokles kurzu české měny by se mohl projevit v tvorbě nových pracovních míst.

"Rozhodnutí ČNB přišlo v pravý čas. Jde o razantní a odvážný krok, který by měl pomoci českým exportérům a celému národnímu hospodářství," řekl ČTK prezident Asociace exportérů ČR Jiří Grund. Oslabení koruny o více než korunu je podle něj pro vývozce citelné. Krok centrální banky by podle něj měl znamenat v horizontu šesti měsíců růst exportu v korunovém vyjádření o dvě až tři procenta.

Oslabení kurzu koruny vede podle ČNB zejména ke zvýšení dovozních cen, a tím i celkové cenové hladiny v tuzemsku. V menší míře ale podpoří i domácí ekonomickou aktivitu. Slabší kurz podporuje české vývozy, čímž roste konkurenceschopnost a ziskovost podniků a i jejich ochota investovat. Oživení výroby následně přispívá k nárůstu zaměstnanosti a mezd, což zvyšuje kupní sílu domácností.

Analytik Patria Finance David Marek na základě dnešního rozhodnutí ČNB přehodnotil odhad HDP pro příští rok z 1,6 procenta na 2,0 procenta. Tato změna v prognóze HDP vede ke snížení odhadu míry nezaměstnanosti o 0,2 procentního bodu na 7,2 procenta. Vyjádřeno jiným způsobem, díky devizovým intervencím by mělo vzniknout zhruba 10.000 pracovních míst, dodal.

Česká národní banka je schopna intervenovat na devizovém trhu s cílem neomezeně oslabit kurz koruny, řekl na dnešní tiskové konferenci guvernér ČNB Miroslav Singer s tím, že centrální banka již na devizovém trhu působí. ČNB chce korunu udržet poblíž 27 Kč/EUR, koruna po zahájení intervencí již oslabila. Koruna na intervence zareagovala skokovým oslabením až o čtyři procenta na více než čtyřleté minimum 26,961 Kč/EUR. Po 16:30 se obchodovala kolem 26,95 Kč za euro.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK