Praha 10 podá návrh na insolvenci Via Chem Group

07.11.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 7. listopadu (ČTK) - Praha 10 podá návrh na insolvenci českobudějovické firmy Via Chem Group. ČTK to dnes řekl mluvčí radnice Jan Charvát. Zároveň se připojí k insolvenčnímu řízení, které už na začátku listopadu na návrh jednoho z věřitelů zahájil českobudějovický soud. Přihláší se o pohledávky za 100 milionů korun zbylé po krachu Key Investments.

Věřitel, který jako první podal návrh na insolvenci Via Chem Group, tvrdí, že firma má neuhrazené závazky za minimálně 1,2 miliardy korun. Vyplývá to z informací zveřejněných v insolvenčním rejstříku. Via Chem Group to ale odmítá a hodlá se bránit.

Dluhopisy Via Chem Group vlastní kromě Prahy 10 i šestá městská část a město Sokolov. Jde o desítky milionů, které radnice v minulosti svěřily dnes již zkrachovalé společnosti Key Investments.

Via Chem Group se zřejmě bude bránit návrhem na odmítnutí insolvenčního řízení a návrhem na moratorium. Právní zástupce firmy Ivo Hala na konci minulého týdne uvedl, že firma s věřiteli vyjednává o konsolidaci situace.

Firmě Key Investments, která je od loňského podzimu v konkurzu, pražské městské části v minulosti svěřily stovky milionů. Návrh na insolvenci na sebe koncem června podala sama firma s odůvodněním, že cenné papíry, které pro klienty spravovala, jsou takřka zcela převedeny jinam. Tři bývalí členové představenstva jsou obviněni z porušení povinnosti při správě cizího majetku a porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže.

Key Investments, dříve SI Asset Management, vznikla v roce 1999. Do povědomí veřejnosti se dostala v roce 2007 kvůli zapojení do akciových obchodů bývalého premiéra za ČSSD Stanislava Grosse. Peníze jí svěřil také někdejší ministr průmyslu za ODS Martin Kocourek.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK