Euro po nečekaném kroku ECB a údajích z USA prudce klesá

07.11.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 7. listopadu (ČTK) - Jednotná evropská měna euro po nečekaném snížení základní úrokové sazby v eurozóně na devizových trzích prudce klesá. Výrazné ztráty má nejen k dolaru, ale i k dalším světovým měnám. K dolaru je nejníže za posledních sedm týdnů. Evropská centrální banka (ECB) dnes zaskočila finanční trhy, když snížila svou základní úrokovou sazbu o čtvrtinu procentního bodu na nové minimum 0,25 procenta.

Euro na rozhodnutí ECB reagovalo prudkým poklesem. Odpoledne oslabilo k dolaru až na 1,3295 USD, což byla nejnižší úroveň od 16. září. Později ztráty mírně smazalo, před 17:30 SEČ k dolaru vykazovalo pokles o necelé procento na 1,3390 USD.

K japonskému jenu euro ve stejnou dobu vykazovalo pokles zhruba o procento na 131,90 JPY. Vůči britské libře euro během dne oslabilo na nejnižší úroveň za deset měsíců, později vůči ní vykazovalo pokles o 0,8 procenta na 0,833 GBP.

Prezident ECB Mario Draghi řekl, že ECB bude nejméně do poloviny roku 2015 pokračovat v nabídce neomezeného objemu levných úvěrů komerčním bankám.

Dolarový index, který měří výkonnost americké měny ke koši šesti hlavních světových měn, se dnes dostal až na 81,460 bodu, což bylo nejvýše od poloviny září. Americké ministerstvo obchodu dnes oznámilo, že největší světová ekonomika ve třetím čtvrtletí zrychlila růst na 2,8 procenta, což je nejrychlejší tempo od loňského třetího čtvrtletí. Růst byl mnohem vyšší, než očekávali analytici.

Ekonomové se domnívají, že kurz eura k dolaru by mohl dál klesat, pokud páteční vládní statistika o říjnovém vývoji na americkém trhu práce naznačí, že tamní ekonomika ustála rozpočtovou krizi a částečné uzavření federálních úřadů z první poloviny října.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK