Ceny ropy kvůli silnému dolaru i rozhovorům s Íránem klesají

07.11.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 7. listopadu (ČTK) - Světové ceny ropy dnes klesají a severomořská ropa Brent sestoupila pod hranici 104 dolarů za barel. Trh ovlivňují zprávy o dostatečných zásobách suroviny, pokračujících jednáních mezi světovými mocnostmi a Íránem, který je významným producentem ropy, a také silný dolar. Jeho růst dnes podpořilo překvapivé rozhodnutí Evropské centrální banky (ECB) snížit základní úrokovou sazbu v eurozóně na nové historické minimum.

Cena Brentu krátce před 18:00 SEČ vykazovala pokles o skoro dolar a půl na 103,80 USD za barel. Americká lehká ropa WTI ztrácela více než polovinu dolaru na 94,26 USD za barel.

"Na ceny tlačí kombinace faktorů ukazujících na pokles: především je zde obrovská globální nabídka spolu s dodatečnou kapacitou ze strany (těžebních zemí) OPEC, jež se očekává do konce roku," uvedl Andrey Kryuchenkov ze společnosti VTB Capital, jehož citovala agentura Reuters. Nepomáhá ani silnější dolar, který oslabuje ceny komodit, protože zdražuje jejich nákupy investorům v jiných měnách než v dolaru.

Světové mocnosti a Írán dnes v Ženevě zahájily další kolo jednání s cílem dosáhnout dohody ohledně sporného jaderného programu Íránu. Obě strany varovaly, že průlom v rozhovorech zdaleka není jistý, dvoudenní jednání ale provází mírný optimismus.

Investoři také čekají na páteční zprávu o vývoji na americkém pracovním trhu. Z údajů by pak mohli odhadovat, kdy americká centrální banka začne s omezováním své uvolněné měnové politiky. Spojené státy jsou největším spotřebitelem ropy na světě. Americké statistiky mají při odhadování dalšího vývoje poptávky o něco větší význam, když středeční data ukázala, že oživování v eurozóně v říjnu poněkud ztratilo na síle.

Aktuální ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent prosinec 103,80 105,24 New York - Nymex WTI prosinec 94,26 94,89

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK