Americké akcie kvůli obavám ohledně politiky Fedu oslabují

07.11.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 7. listopadu (ČTK) - Akciové trhy ve Spojených státech zahájily dnešní obchodování poklesem. Údaje o překvapivě rychlém růstu americké ekonomiky totiž zvýšily pravděpodobnost, že tamní centrální banka (Fed) začne uvažovat o postupném omezování stimulačních opatření dříve, než se obecně předpokládalo. Internetová společnost Twitter nicméně při vstupu na newyorskou burzu zaznamenala prudký nárůst.

Dow Jonesův index kolem poledne newyorského času (18:00 SEČ) vykazoval pokles o 0,2 procenta na 15.712 bodů. Širší index S&P 500 ztrácel půl procenta a pohyboval se kolem 1761 bodů. Index technologického trhu Nasdaq Composite ztrácel dokonce 1,1 procenta na 3886 bodů.

Americké ministerstvo obchodu dnes oznámilo, že hospodářský růst v USA ve třetím čtvrtletí zrychlil na 2,8 procenta z 2,5 procent v předchozích třech měsících. Analytici přitom očekávali zpomalení růstu, a to na dvě procenta.

"Rozhodně to zvyšuje pravděpodobnost, že Fed v prosinci omezí stimulační opatření," řekl k údajům o vývoji ekonomiky analytik Peter Cardillo ze společnosti Rockwell Global Capital.

Akcie společnosti Twitter zahájily obchodování nárůstem o více než 70 procent, krátce nato se ale cena vyšplhala až na 50 dolarů, tedy na téměř dvojnásobek emisní ceny 26 dolarů. Později se však vrátila na zhruba 45 dolarů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK