Nezaměstnanost na Vysočině v říjnu zůstala na zářijových 6,9 pct

08.11.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Jihlava 8. listopadu (ČTK) - Počty lidí hledajících práci se na Vysočině během října skoro nezměnily. Na konci minulého měsíce jich úřad práce evidoval 23.805, o 62 osob méně než v září. Podíl nezaměstnaných lidí na obyvatelstvu kraje se udržel na zářijových 6,9 procenta. Podle dnešních údajů ministerstva práce a sociálních věcí se nezaměstnanost o něco zhoršila jen na Třebíčsku, naopak na Jihlavsku a na Pelhřimovsku počty uchazečů o práci v říjnu mírně klesly.

Na Třebíčsku, které je hospodářsky nejslabším okresem Vysočiny, hledalo koncem října práci 6893 lidí, o 86 více než v září. Nezaměstnanost tak stoupla o desetinu procentního bodu na 8,9 procenta. Naopak snížení nezaměstnanosti o desetinu vykázaly okresy Jihlava a Pelhřimov. Na Havlíčkobrodsku a na Žďársku nezaměstnanost v říjnu stagnovala.

Na Vysočině se letos v červenci počty lidí bez práce zvýšily, během srpna nezaměstnanost stagnovala a v září se podíl nezaměstnaných lidí v kraji snížil. I tak je nyní na Vysočině o 1572 uchazečů o práci více než ve stejném období loni. Více nezaměstnaných bylo v kraji naposled v říjnu 2009, kdy jich úřad práce evidoval 24.726.

Nezaměstnanost v celém Česku v říjnu činila 7,6 procenta, stejně jako na konci září. Ve 34 okresech lidí bez práce přibylo, pokles vykázalo 42 okresů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK