Vývoz z Číny se v říjnu vrátil k vysokému růstu

08.11.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Peking 8. listopadu (ČTK) - Vývoz z Číny se v říjnu po zářijovém propadu opět vrátil k růstu. Přebytek zahraničního obchodu se však mírně snížil o tři procenta na 31,1 miliardy USD (625,6 miliardy Kč), protože růst dovozu zrychlil. Zpráva, kterou dnes zveřejnila vláda, je dalším potvrzením oživení ekonomického růstu druhé největší ekonomiky světa.

Vývoz ze země stoupl v říjnu meziročně o 5,6 procenta na 185,4 miliardy USD. V září naopak nečekaně klesl o 0,3 procenta. Dovoz pak vzrostl o 7,6 procenta na 154,3 miliardy USD. V září se zvýšil o 7,4 procenta. Zrychlení růstu dovozu ukazuje na zvýšení domácí poptávky.

Zlepšení zahraničního obchodu znamená, že Peking nebude muset přijímat další opatření na stimulaci ekonomiky. Političtí lídři se tak budou moci zaměřit na dlouhodobé reformy, které by přivedly ekonomiku k dlouhodobě udržitelnému růstu. Ten má spíše než na obchodu a investicích záviset na domácí spotřebě.

Přebytek zahraničního obchodu Číny se zeměmi Evropské unie stoupl o 11 procent. Přebytek obchodu s USA vzrostl o 5,5 procenta.

Ekonomický růst Číny ve třetím čtvrtletí zrychlil na 7,8 procenta ze 7,5 procenta v předchozích třech měsících. Růst ve druhém čtvrtletí byl nejpomalejší za dvě desetiletí. Poslední průzkum HSBC ukázal, že aktivita v čínském průmyslu se v říjnu mírně zlepšila a firmy zvýšily najímaní zaměstnanců, napsala agentura AP.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK