Ocelářská skupina Z-Group utržila za devět měsíců téměř 2 mld. Kč

08.11.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Hrádek (Rokycansko) 8. listopadu (ČTK) - Tržby Z-Group Steel Holding, čtvrté největší ocelářské skupiny v zemi, za letošních devět měsíců dosáhly téměř dvou miliard korun. Skupina podnikatele Zdeňka Zemka vyrobila a zpracovala 135.000 tun oceli, stejně jako loni. Ocelářské seskupení se závody v Hrádku, v Chomutově a Veselí nad Moravou je v zisku, řekl ČTK mluvčí Z-Groupu Miroslav Slaný.

"Do konce roku by měla skupina vytvářet zisk," uvedl. Meziroční srovnání tržeb a hospodářského výsledku firma neuvedla.

Skupina považuje výsledky za úspěch, protože ocelárny letos během první poloviny roku postihly povodně a havárie, díky kterým byla výroba na čas snížena nebo přerušena. Neplánované odstávky však ocelárny dohnaly během prvních měsíců druhého pololetí, uvedl mluvčí.

Vinou havárie z počátku roku v Chomutově byla výroba ve válcovnách na téměř měsíc ochromena. Znamenala také snížení výroby ocelárny v Hrádku, která pro chomutovský závod vyrábí ocelové ingoty. Holding tak vykázal za leden ztrátu více 43 milionů korun. "Ztráty se podařilo významně snížit díky úsporným opatřením, rozjezdu plné výroby a díky kladným výsledkům v následujících měsících," uvedl Slaný.

Koncem května zasáhly dále chomutovský závod silné přívalové deště, které zvedly spodní vody a část technologie zatopily. Oprava a odstávka výroby trvala tři týdny, snížila se výroba také v Hrádku. "Holding se tak opět dostal do červených čísel. Jen samotný měsíc červen znamenal pro holding ztrátu dalších 25 milionů korun," uvedl mluvčí. Firma zrušila dovolenou plánovanou na srpen a nařídila ji na dobu odstávky v červnu. Srpnová výroba červnový výpadek nahradila.

"Díky poptávce po produkci závodů se při bezporuchovém provozu podařilo v září překlopit hospodaření do kladných čísel a vytvořit zisk, který by se měl do konce roku udržet a navýšit," uvedl.

Skupina letos hodně investovala do modernizace závodů. Nejvíce, téměř 100 milionů Kč, do pořízení vakuovací stanice v Hrádku, tedy zcela nové technologie rafinace surové oceli.

Loňské tržby Z-Group Steel Holding se 4000 lidmi stagnovaly na úrovni tří miliard korun. Výroba oceli klesla o 12 procent na 174.000 tun. Tři čtvrtiny produkce šly do 40 zemí, většinou z EU.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK