Zaměstnanci OKD vyjádřili v referendu souhlas s vyhlášením stávky

08.11.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Ostrava 8. listopadu (ČTK) - Zaměstnanci těžební firmy OKD dali v referendu odborářům svolení, aby vyhlásili stávku. Odbory o tom budou rozhodovat příští týden. Hlasování se zúčastnilo přes 60 procent zaměstnanců, se stávkou souhlasilo více než 90 procent z nich. Za odboráře to dnes ČTK oznámil Miroslav Klika. Referendum se konalo, protože se odboráři nemohou shodnout se zaměstnavatelem na nové kolektivní smlouvě pro léta 2014 až 2018. Zaměstnanci tak odmítli návrh smlouvy, který jim předložilo vedení společnosti. Od 15. října v OKD platí stávková pohotovost.

Zatím není jisté, zda odboráři stávku skutečně vyhlásí. Rozhodovat o tom budou příští týden. "My v příštím týdnu budeme mít sérii jednání v rámci odborů. Už v pondělí se sejdou všecky odborové organizace působící v OKD a budeme jednat o dalším postupu," řekl ČTK předseda Sdružení hornických odborů OKD Jaromír Pytlík. Odboráři už podle něj ale nemohou o kolektivní smlouvě znovu vyjednávat, jediná možnost je, že s novým, vstřícnějším návrhem přijde zaměstnavatel.

Také mluvčí OKD Marek Síbrt uvedl, že výsledky referenda nutně neznamenají, že bude stávka. "Stále věříme, že se nám podaří při dalším jednání dosáhnout dohody i bez tohoto krajního prostředku. Určitě jsme připraveni bavit se o struktuře našeho návrhu," uvedl Síbrt.

Aby mohly odbory začít připravovat stávku, musela v referendu hlasovat alespoň polovina z více než 12.000 zaměstnanců a minimálně dvě třetiny z hlasujících se vyslovit pro.

Horníci se v minulosti zapojovali do celostátních odborářských protestů, ale jinak v celém OKD zatím nikdy stávka nebyla. Pokud tam horníci stávkovali, šlo vždy jen o jednotlivé doly. Horníci stávkovali například na protest proti záměru slučování šachet nebo kvůli neřešení mzdových požadavků. Naposledy se tak stalo 1. prosince 2003 na Dole Paskov na Frýdecko-Místecku, kde několik stovek horníků z ranní směny 20 minut protestovalo proti postupu vlády, která zrušila vyhlášku o hornických výhodách z roku 1991. Horníci chtěli původně práci přerušit na jednu hodinu, kvůli údajným výhrůžkám ze strany zaměstnavatele ji ale zkrátili na přibližně dvacetiminutový mítink. Horníci Dolu Paskov hodinu výstražně stávkovali rovněž v roce 1996, kdy 1. prosince vyjádřili nesouhlas s předpokládaným útlumem těžby ve své šachtě.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK