Tvorba pracovních míst v USA v říjnu překonala očekávání

08.11.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 8. listopadu (ČTK) - Americká ekonomika v říjnu vytvořila asi 204.000 nových pracovních míst. To je mnohem více, než očekávali analytici. Míra nezaměstnanosti ale vystoupila na 7,3 procenta ze zářijových 7,2 procenta. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnilo americké ministerstvo práce.

Analytici v anketě agentury Reuters odhadovali, že v říjnu vzniklo pouze 125.000 nových pracovních příležitostí. Dnešní vládní údaje navíc ukázaly, že v září a v srpnu ekonomika vytvořila o 60.000 pracovních míst více, než se původně předpokládalo.

Údaje podle analytiků naznačují, že rozpočtové spory měly na trh práce méně negativní dopady, než se někteří obávali. Neshody mezi americkým prezidentem Barackem Obamou a skupinou republikánů v Kongresu ohledně rozpočtových výdajů způsobily, že vláda prvních 16 dní v říjnu neměla peníze na svůj běžný provoz. Některé úřady se tak musely zavřít a tisíce zaměstnanců nastoupily na nucenou dovolenou.

Za říjnovým nárůstem míry nezaměstnanosti podle agentury AP zřejmě stojí skutečnost, že státní zaměstnanci na nucené dovolené byli zahrnuti mezi nezaměstnané.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK