Agentura Fitch zhoršila úvěrové hodnocení Ukrajiny

08.11.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Kyjev/New York 8. listopadu (ČTK) - Ratingová agentura Fitch dnes zhoršila úvěrové hodnocení Ukrajiny o jeden stupeň na úroveň B-. Krok zdůvodnila vratkou finanční pozicí země a jejími možnými problémy při získávání půjček v cizích měnách.

Snížení ratingu podle agentury Fitch odráží mimo jiné "omezenou schopnost vlády obstarávat si půjčky v zahraničních měnách k refinancování vysokých splátek vnějšího dluhu v letech 2014 až 2015". Agentura rovněž varovala, že může v budoucnosti přikročit k dalšímu snižování ukrajinského ratingu.

Ukrajinské ekonomice dominuje export oceli a chemikálií, což jsou odvětví, která byla těžce zasažena poklesem světové poptávky. Hospodářská situace v zemi je nyní podle klíčových ukazatelů mnohem horší než před rokem. Analytici se proto domnívají, že Kyjev bude možná brzy nucen požádat o pomoc Mezinárodní měnový fond (MMF).

Ukrajinský prezident Viktor Janukovič dnes nicméně odmítl výzvy MMF ke zvýšení cen zemního plynu pro domácí spotřebitele, což by mohlo podkopat šance Ukrajiny na získání případné pomoci.

"Požadavky MMF na zvýšení cen plynu pro domácnosti nebudou za žádných okolností přijaty," uvedl Janukovič. "Nikdy nepřipustíme opatření, která způsobí lidem újmu," dodal.

MMF začátkem roku 2011 zmrazil úvěrový program pro Ukrajinu v hodnotě 15 miliard dolarů (zhruba 300 miliard Kč), protože Kyjev odmítl uskutečnit některé reformy, včetně zvýšení cen plynu pro domácnosti, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK