DPA: EK hodlá vyšetřovat Německo kvůli vysokému exportu

10.11.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel/Berlín 10. listopadu (ČTK) - Evropská komise hodlá začít vyšetřovat Německo kvůli jeho vysokému exportu. Uvedla to dnes agentura DPA na základě informací od zdrojů z Evropské unie. Komise prý plánuje hloubkovou kontrolu přebytků běžného účtu německé platební bilance. Pokud dospěje k závěru, že jsou tyto přebytky nadměrné, může zahájit s Německem řízení, které by mohlo vyústit ve vysokou pokutu.

Německo v poslední době čelí kritice, že svou silnou orientací na export a vysokými obchodním přebytky poškozuje ostatní ekonomiky. Podle kritiků by Německo mělo podpořit domácí poptávku, a to například prostřednictvím vyšších mezd.

Německé ministerstvo hospodářství však takovéto názory odmítá. "Kritika vysokých přebytků běžného účtu platební bilance je neopodstatněná," citoval německý list Die Welt interní analýzu ministerstva. Vysoké obchodní přebytky podle této analýzy nejsou důsledkem nízkých mezd, ale spíše silné konkurenceschopnosti německé ekonomiky a vysoké světové poptávky po zboží vyrobeném v Německu.

Evropský komisař pro měnovou politiku Olli Rehn již začátkem tohoto týdne upozornil, že německý přebytek běžného účtu od roku 2007 překračuje referenční úroveň stanovenou Evropsku unií. Nevyjádřil se však k tomu, zda kvůli tomu plánuje vyšetřování Německa. To by podle agentury DPA mohlo vést k pokutě ve výši až 0,1 procenta hrubého domácího produktu. Loni dosáhl německý HDP přes 2,6 bilionu eur (více než 70 bilionů Kč). Pokuta by tak mohla činit až 2,6 miliardy eur (70 miliard Kč).

Ministerstvo tvrdí, že správnou cestou ke snížení německého obchodního přebytku je posílení konkurenceschopnosti obchodních partnerů, a ne umělé oslabení konkurenceschopnosti Německa. To by podle ministerstva mohlo podkopat důvěru finančních trhů v německou ekonomiku, což by znamenalo hrozbu pro stabilitu celé eurozóny.

Také šéf Evropské centrální banky (ECB) Mario Draghi tento týden zdůraznil, že hospodářskou nerovnováhu v eurozóně je zapotřebí překonat bez oslabení nejsilnějších ekonomik. "Oslabení silných neposílí slabé," uvedl Draghi na ekonomické konferenci v Hamburku.

Politici by se podle Draghiho neměli snažit podkopávat konkurenceschopnost Německa, ale spíše usilovat o zvýšení konkurenceschopnosti vlastních zemí. Šéf ECB rovněž upozornil, že Německo, které již dříve provedlo reformy na trhu práce, by jim v tomto směru mohlo sloužit za příklad.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK