Ericsson očekává rychlejší nárůst v používání chytrých mobilů

11.11.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Stockholm 11. listopadu (ČTK) - Počet chytrých telefonů používaných po celém světě se do roku 2019 zhruba ztrojnásobí a poroste rychleji, než se dosud očekávalo. Povede to k velkému nárůstu objemu přenášených dat a k dalšímu rozšiřování rychlých mobilních sítí. Předpověděla to dnes švédská společnost Ericsson. Očekávaný růst vysvětluje tím, že levné chytré telefony, které umožňují sledovat video nebo surfovat po internetu, si bude pořizovat víc lidí v rozvíjejících se ekonomikách.

Největší světový výrobce telekomunikačních zařízení očekává, že počet používaných chytrých telefonů se do konce roku 2019 zvýší na 5,6 miliardy z 1,9 miliardy v tomto roce. Objem dat přenášených telekomunikačními sítěmi se mezi letoškem a rokem 2019 zdesetinásobí. Stane se tak především díky videu, například filmům a televiznímu vysílání, které je možné v chytrých mobilech sledovat, uvedl Ericsson v pololetní zprávě o celosvětových trendech v telekomunikacích.

V předešlé zprávě zveřejněné v červnu společnost odhadla, že množství používaných chytrých telefonů do konce roku 2018 vzroste na 4,5 miliardy. V dnešní zprávě tento údaj zvýšila na 5,1 miliardy.

"Nepřidali jsme jen jeden rok, ale také jsme vzali v potaz to, co pozorujeme na trhu...a v různých oblastech jakožto další nárůst chytrých telefonů," řekl v rozhovoru s agenturou Reuters šéf strategií Ericssonu Douglas Gilstrap. Chytré mobily podle něj budou dostupnější. Nová infrastruktura v Asii a Tichomoří, na Blízkém východě a v Africe pak pomůže rozšířit jejich využívání.

Tlak na telekomunikační sítě se zvýší a operátoři budou rozšiřovat rychlé mobilní sítě LTE, aby do roku 2019 pokryly víc než 65 procent světové populace. Loni dosahovalo toto pokrytí zhruba deseti procent.

Podle společnost Strategy Analytics výrobci ve třetím čtvrtletí na trh dodali přes čtvrt miliardy chytrých telefonů, o 45 procent víc než ve stejném období loni.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK