Inflace podle analytiků zřejmě poroste, oslabí a opět poroste

11.11.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 11. listopadu (ČTK) - Inflace do konce letošního roku pod vlivem devizových intervencí České národní banky zřejmě mírně poroste. Následně kvůli zlevnění energií opět klesne asi pod jedno procento, ovšem do roka by měla být vyšší zhruba o jeden procení bod. Vyplývá to z odhadů analytiků v rámci komentářů k říjnové inflaci, která meziročně klesla pod jednoprocentní hranici.

ČNB ve čtvrtek zahájila devizové intervence s cílem oslabit korunu a uvolnit tak ještě více měnové podmínky. Centrální banka chce držet kurz koruny poblíž hranic 27 korun za euro.

"Říjnovou hodnotou dosáhla zřejmě inflace dočasného minima, neboť v listopadu a v prosinci ji potáhnou nahoru efekty související s intervencemi ČNB. V prvních měsících příštího roku je pravděpodobný opětný pokles inflace pod hranici jednoho procenta kvůli zlevnění energií," uvedl analytik UniCredit Bank Pavel Sobíšek.

Následně na jaře podle něj převáží druhá vlna intervenčních dopadů, které zvednou meziroční inflaci nejméně na úroveň dvou procent. "ČNB tak dosáhne svého cíle, kterým je zvýšení inflace. Zda to ale bude ku prospěchu ekonomiky, nejsem přesvědčen," dodal.

"Postupně se efekt oslabení koruny rozlije napříč dováženým zbožím ve spotřebním koši a v průběhu příštích 12 měsíců by se kvůli tomu měla inflace zvýšit zhruba o jeden procentní bod," uvedl hlavní ekonom Patria Finance David Marek. Nejrychleji se podle něj slabší kurz projeví v cenách pohonných hmot, které v nejbližších dnech zdraží zhruba o 40 haléřů na litr.

"Vývoj v dalších několika měsících bude pod vlivem dvojice protichůdných tendencí. Na jedné straně bude pokračovat tlak na pokles inflace. Z celkové inflace totiž vypadne efekt zvyšování daní. Na druhé straně se do situace minulý týden vložila ČNB, když začala intervenovat proti koruně," uvedl i analytik České spořitelny Martin Lobotka. Inflace tak podle něj zůstane klíčovou věcí, kterou bude potřeba sledovat.

Podle hlavního analytika společnosti Conseq Petra Zahradníka příznivý cenový vývoj v říjnu do značné míry ospravedlnil devizové intervence ČNB. K dalšímu vývoji inflace uvedl, že otázkou zůstává, jak se ne zcela vydařená zemědělská sezóna projeví ve vývoji cen potravin. "Tento faktor by však neměl v dohledné době podkopat cenový vývoj charakteristický velmi nízkou inflací," dodal.

Podle současného vývoje, kdy se ceny nemění skokově, by inflace neměla podle analytika Home Credit Michala Kozuba růst okamžitě. "Její náběh bude pravděpodobně pozvolný, a bude k němu docházet s tím, jak budou končit skladové zásoby," uvedl.

"Je pravděpodobné, že se na začátku příštího roku bude meziroční míra inflace pohybovat blízko nuly," uvedl analytik Raiffeisenbank Václav Franče. Za celý letošní rok čeká průměrnou míru inflace okolo 1,4 procenta.

Další měsíce nepřinesou z pohledu inflace zřejmě velké změny ani podle analytika ČSOB Petra Dufka. "Avšak pomalu a jistě budeme moci počítat s dopady slabší koruny na ceny pohonných hmot, elektroniky, dováženého oblečení, obuvi, vybavení domácností a nepochybně i některých potravin," uvedl.

Rozhodnut zahájit devizové intervence, opět v neděli kritizoval bývalý prezident Václav Klaus. Především se kriticky vyjádřil k dvouprocentnímu inflačnímu cíli, který si stanovila ČNB a kvůli jehož naplnění mimo jiné intervence zahájila.

"Je třeba říci, že to byl jejich cíl (pozn. dvouprocentní inflace), nikoli náš. Ve svém každodenním rozhodování v roli výrobců, spotřebitelů, investorů, vývozců a dovozců my žádný inflační cíl nemáme. Jestli nějaký člověk něco jako podvědomý inflační cíl má, pak je to inflace nulová. Inflace je vždycky zlo," uvedl Klaus.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK