Ukrajina prý zastavila dovoz plynu z Ruska, tranzit to nezasáhlo

11.11.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Moskva 11. listopadu (ČTK) - Ukrajina v pátek zastavila dovoz plynu z Ruska kvůli neshodám ohledně cen. Agentuře Reuters to dnes řekly zdroje z ruského plynárenského průmyslu. Podle nejmenovaného představitele ruské společnosti Gazprom neměl tento krok zatím žádný dopad na dodávky ruského plynu přes Ukrajinu do Evropy.

Gazprom již koncem října vyjádřil obavy o schopnost Ukrajiny platit za dodávky. Upozornil, že Ukrajina do té doby nezaplatila srpnový účet za plyn ve výši 882 milionů dolarů (téměř 18 miliard Kč).

Ukrajinská ekonomika je silně závislá na dodávkách energie z Ruska a chce přepracovat dohodu z roku 2009, v níž Moskva podle Kyjeva stanovila za ruský plyn příliš vysoké ceny.

Rusko a Ukrajina vedly "války o plyn" již počátkem let 2006 a 2009. Kvůli sporům o ceny a tranzit plynu tehdy Moskva zastavila dodávky plynu přes Ukrajinu do zbytku Evropy, včetně zemí střední a východní Evropy, které na ruském dovozu do značné míry závisí.

Gazprom disponuje největšími zásobami zemního plynu na světě a má na vývoz této suroviny z Ruska monopol. Je klíčovým dodavatelem plynu pro řadu evropských zemí včetně České republiky.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK