Evropská investiční banka poskytne Řecku 550 milionů eur

11.11.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Atény 11. listopadu (ČTK) - Evropská investiční banka (EIB) poskytne krizí zmítanému Řecku 550 milionů eur (téměř 15 miliard Kč). Peníze by podle tamní vlády měly pomoci při tvorbě nových pracovních míst. Příslušnou dohodu dnes podepsali v Aténách zástupci EIB a řeckých bank. Zmíněné finanční prostředky nejsou součástí rozsáhlé mezinárodní pomoci, kterou si Atény už dříve dohodly s Evropskou unií a Mezinárodním měnovým fondem (MMF).

Peníze od EIB mají být určeny například na podporu malých a středních podniků. "Je to další krok směrem k tvorbě pracovních příležitostí," uvedl řecký ministr financí Jannis Sturnaras.

EIB od loňského roku poskytla Řecku již více než 1,5 miliardy eur. "Řecko potřebuje hospodářský růst a zaměstnanost," uvedl prezident EIB Werner Hoyer po dnešním podpisu dohody. Program EIB na pomoc Řecku běží pod heslem "Pracovní místa pro mladé", upozornila agentura DPA.

Míra nezaměstnanosti v Řecku se v červenci zvýšila na 27,6 procenta z červnových 27,5 procenta. Vrátila se tak na rekord z letošního května. Vysoká nezaměstnanost odráží hluboký hospodářský propad země v důsledku dluhové krize a vynucených úsporných opatření vlády.

Problémy s hledáním práce mají zejména mladí Řekové. Ve věkové kategorii do 24 let činila v červenci míra nezaměstnanosti 55,1 procenta, zatímco v kategorii od 25 do 34 let dosahovala 36,2 procenta. Údaje o srpnovém vývoji nezaměstnanosti zveřejní statistický úřad ve čtvrtek.

Řecko se v květnu 2010 ocitlo na pokraji státního bankrotu a muselo požádat o pomoc EU a MMF. Úvěr v objemu 110 miliard eur ale problémy země nevyřešil a Řecko muselo dostat druhý záchranný balík v objemu 130 miliard eur. Atény výměnou za pomoc zavedly masivní výdajové škrty, snížily důchody a mzdy a opakovaně zvýšily daně, což sráží ekonomiku a vyvolává protesty obyvatel.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK