ČEZ zveřejní výsledky za tři čtvrtletí, čeká se růst zisku

12.11.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 12. listopadu (ČTK) - Energetická společnost ČEZ dnes před otevřením akciového trhu zveřejní konsolidované výsledky hospodaření za první tři čtvrtletí letošního roku. Podle průměrného odhadu analytiků firma zvýší čistý zisk o víc než čtyři procenta na 34,8 miliardy korun. Tržby by měly stagnovat kolem 162 miliard korun.

Tržby i provozní zisk v samotném třetím čtvrtletí by podle Tomáše Sýkory z Patria Direct mohly být podpořeny mírně vyšší výrobou elektřiny v České republice a výrobou v rumunské větrné farmě ČEZ. Nepříznivě na výsledky naopak může působit meziroční pokles zajištěných velkoobchodních cen elektřiny. Negativní vliv také podle analytiků může mít případný odpis některých aktiv.

Loni za tři čtvrtletí ČEZ meziročně zvýšil čistý zisk o 27 procent na 33,4 miliardy korun. Tržby vzrostly o osm procent na 162,5 miliardy korun. Hlavním důvodem růstu zisku tehdy byla vyšší výroba v jaderných elektrárnách, nárůst výroby v rumunských větrných elektrárnách a také srovnání s rokem 2011, kdy se do zisku promítly mimořádné finanční náklady.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK