Slovenská ČSOB dostala vysokou pokutu, prý se podílela na kartelu

12.11.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bratislava 12. listopadu (ČTK) - Slovenský antimonopolní úřad (PMÚ) uložil peněžnímu ústavu Československá obchodná banka (ČSOB) pokutu 3,18 milionu eur (86 milionů korun) za to, že se banka podle něj v minulosti podílela na kartelové dohodě proti českému obchodníkovi s devizami Akcenta CZ. O uložení sankce dnes informoval PMÚ. Banka v reakci ČTK sdělila, že vůči rozhodnutí úřadu se odvolá.

ČSOB spolu s dalšími dvěma peněžními ústavy, a to bankami Slovenská sporiteľňa (SLSP) a Všeobecná úverová banka (VÚB), v roce 2007 zrušily Akcentě bankovní účty. PMÚ už dříve tvrdil, že banky postupovaly koordinovaně a s cílem vytlačit konkurenci ze slovenského trhu. Za to je úřad v roce 2009 potrestal pokutou v celkové výši 10,19 milionu eur.

Po sérií soudních sporů slovenský nejvyšší soud letos v květnu potvrdil rozhodnutí úřadu o pokutě téměř 3,2 milionu eur pro SLSP a sankci 3,81 milionu eur pro VÚB. SLSP je největší slovenskou banku, VÚB je dvojkou na trhu.

Řízení u antimonopolního úřadu ohledně ČSOB ve zmiňovaném případu bylo ale zahájeno od začátku, protože původní verdikt o pokutě 3,18 milionu eur pro tuto banku slovenské soudy už dříve zrušily. V novém rozhodnutí PMÚ nyní uložil bance stejnou sankci jako v minulosti. "Neztotožňujeme se s rozhodnutím, podáme vůči němu opravný prostředek," řekla ČTK mluvčí ČSOB Zuzana Eliášová.

Slovenská ČSOB, jejíž vlastníkem je belgická KBC Bank, je z hlediska bilanční sumy čtvrtou největší bankou na Slovensku.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK