Burza dopoledne ztrácí zhruba procento, dolů ji táhne i ČEZ

12.11.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 12. listopadu (ČTK) - Pražská burza od rána oslabuje, kolem 11:30 ztrácel index PX 0,94 procenta. Dolů ho táhne i ČEZ, jehož čistý zisk za tři čtvrtletí zaostal za odhady analytiků. Cena akcií firmy klesla o 1,51 procenta na 555 korun za akcii. Před polednem oslabovalo i několik dalších emisí, mezi nimi Erste Group Bank a pojišťovna VIG.

"Pražská burza prochází výběrem zisků pod tíhou akcií ČEZu, který dnes překvapil informacemi zveřejněnými před otevřením trhu," uvedl analytik Patria Direct Pavol Mokoš.

Čistý zisk ČEZ za tři čtvrtletí meziročně klesl o 4,7 procenta na 31,7 miliardy korun, tržby se snížily o 0,3 procenta na 161,9 miliardy korun. Hlavním důvodem poklesu byly odpisy kvůli regulacím evropského energetického sektoru a snižování velkoobchodních cen elektřiny, sdělila firma. "Akcie ČEZu se v úvodu propadly až na 534 Kč, ale od té doby postupně ztráty maže," dodal Mokoš.

Oslabují dnes i některé další emise, například Erste Group Bank kolem 11:30 ztrácela 0,84 procenta a pojišťovna VIG přes dvě procenta. "Pojišťovna VIG včera (v pondělí) večer před zveřejněním výsledků, které je naplánováno na 28. listopadu, varovala před dalšími odpisy v souvislosti s obtížným vývojem na rumunském trhu a problémy v pojišťovně Donau na italském trhu. Tyto odpisy se zřejmě negativně promítnou do výsledků za 3. čtvrtletí," uvedl Mokoš.

Nahoru šly naopak mimo jiné akcie Fortuny, a to o 1,72 procenta, a likérky Stock, která připisuje přes dvě procenta. Před polednem se do kladných čísel dostala i těžařská NWR, přidávala necelé dvě desetiny procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK