EK proplatila problematickým programům projekty za 14,5 mld. Kč

12.11.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 12. listopadu (ČTK) - Evropská komise certifikovala v září projekty z nejproblematičtějších operačních programů, u kterých hrozí největší riziko nedočerpání peněz z EU, za celkem 14,5 miliardy korun. Na tiskové konferenci to dnes řekl ministr pro místní rozvoj František Lukl.

Nejvíce z této částky připadá na Operační program Životní prostředí, jemuž EK schválila projekty za celkem osm miliard korun. Na dalších 3,2 miliardy Kč vyjdou projekty financované z Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost, na 3,1 miliardy korun projekty z Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost a na dalších 200 milionů korun projekty z Operačního programu Technická pomoc.

Certifikované výdaje jsou ty, u nichž ČR požádala Evropskou komisi o zpětné proplacení. Tuto sumu považují úřady za skutečně vyčerpané dotace. V období 2007 až 2013 může ČR z Bruselu podle aktuálního kurzu získat přes 790 miliard korun. Na začátku října však ČR požádalo o zpětné proplacení jen 290,2 miliardy Kč, tedy pouze 36,5 procenta celkové dostupné částky.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK