Ministr: Alitalia může místo Air France hledat partnera v Asii

12.11.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Řím 12. listopadu (ČTK) - Pokud se francouzsko-nizozemská společnost Air France-KLM nezúčastní plánovaného navýšení kapitálu italských aerolinií Alitalia, bude italský přepravce hledat nového partnera v Asii. Řekl to dnes italský ministr dopravy Maurizio Lupi. Air-France-KLM je s podílem 25 procent největším akcionářem Alitalie a podle zpráv médií se na kapitálové injekci do firmy podílet nechce.

Akcionáři Alitalie musí do čtvrtka oznámit, zda se zúčastní navýšení kapitálu dlouhodobě ztrátové společnosti v sumě 300 milionů eur (8,1 miliardy Kč). Air France-KLM se zatím odmítla závazně vyjádřit a dává najevo, že na zvýšení kapitálu se bude podílet jen za přesně stanovených podmínek.

"Doufám, že Air France akcie upíše. Pokud ne, jejich podíl klesne na zhruba sedm procent a my budeme hledat partnera v jihovýchodní Asii," řekl Lupi podle agentury Reuters. Italská média spekulují, že mezi možnými zájemci by mohly být Etihad Airways ze Spojených arabských emirátů, ruský Aeroflot nebo čínská Air China.

Alitalia sice v roce 2008 prošla privatizací, italská vláda se ale aktivně snaží o záchranu národního přepravce. Kabinet minulý měsíc podpořil krátkodobý záchranný plán, který počítá s injekcí až 75 milionů eur od státní poštovní společnosti Poste Italiane. Vláda za to požaduje zásadně nový podnikatelský plán, který má vedení Alitalie předložit ve středu.

Alitalia nevytvořila zisk více než deset let. Správní rada Alitalie v první polovině října schválila plán záchrany podniku v celkovém objemu 500 milionů eur, jehož součástí je i navýšení kapitálu. Zbývajících 200 milionů eur mají firmě zajistit bankovní půjčky.

Air France-KLM na koncem října celou hodnotu svého podílu v Alitalii odepsala. To jí uvolňuje ruce buď k další investici, nebo k prodeji podílu bez dopadu na své finance.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK