Dolar vystoupil na měsíční maximum vůči jenu

12.11.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 12. listopadu (ČTK) - Dolar se dnes vyšplhal na měsíční maximum vůči japonskému jenu. Americkou měnu podporují příznivé hospodářské údaje ze Spojených států, které naznačují, že tamní centrální banka (Fed) by již příští měsíc mohla začít omezovat opatření na podporu ekonomiky.

Dolar se vůči jenu vyšplhal až na 99,79 JPY, což je nejvyšší úroveň od 13. září. Později o část zisků přišel a prodával se za 99,67 JPY. Oproti pondělnímu závěru tak vykazoval nárůst o půl procenta.

"Dolaru pomáhají překvapivě příznivé údaje o tvorbě pracovních míst v USA z minulého týdne i vyhlídky na uvolněnější měnovou politiku v Evropě," řekl agentuře Reuters analytik devizového trhu Niels Christensen ze společnosti Nordea.

Euro vůči dolaru zpevnilo o 0,2 procenta na 1,3429 USD. Jednotná evropská měna se tak drží nad dvouměsíčním minimem 1,3295 USD. Na to se propadla minulý týden v reakci na překvapivé rozhodnutí Evropské centrální banky (ECB) snížit základní úrokovou sazbu o čtvrt procentního bodu na nové minimum 0,25 procenta.

Britská libra k dolaru sestoupila na dvouměsíční minimum 1,5852 USD po zprávě o překvapivě prudkém poklesu inflace ve Velké Británii. Údaje podporují očekávání, že britská centrální banka bude nadále držet úrokové sazby na nízké úrovni.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK