Americké akcie v úterý stouply, v centru pozornosti je Fed

13.11.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 13. listopadu (ČTK) - Americké akcie v úterý mírně oslabily. V centru pozornosti investorů je nyní otázka, kdy začne americká centrální banka (Fed) omezovat opatření na podporu hospodářského růstu.

Dow Jonesův index se snížil o 0,21 procenta na 15.760,67 bodu a širší index S&P 500 klesl o 0,24 procenta na 1767,69 bodu. Index technologického trhu Nasdaq Composite uzavřel téměř beze změny na 3919,93 bodu, napsala agentura Reuters.

Příznivé hospodářské údaje ze Spojených států podle některých pozorovatelů naznačují, že Fed by mohl začít omezovat opatření na podporu ekonomiky již příští měsíc. Donedávna se přitom předpokládalo, že Fed s omezováním stimulů počká až na příští rok.

Letecká společnost US Airways Group posílila o 1,1 procenta po zprávě o urovnání antimonopolní žaloby proti plánu fúze s konkurentem AMR. Spojením podniků vznikne největší letecká přepravce na světě.

Na devizovém trhu vedly spekulace o brzkém začátku omezování stimulů Fedu k nárůstu dolaru na měsíční maximum vůči japonskému jenu. Omezení stimulů by bylo pro kurz americké měny příznivé, protože by znamenalo menší příliv dolarů do finančního systému.

Dolar se vůči jenu vyšplhala na 99,79 JPY, tedy na nejvyšší úroveň od 13. září. Později o část zisků přišel a ke konci úterního obchodování v New Yorku se prodával za 99,70 JPY. Oproti pondělnímu závěru tak vykazoval nárůst o 0,6 procenta. Euro vůči dolaru zpevnilo o 0,2 procenta 1,3425 USD, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK