UniCredit Bank stoupl čistý zisk o devět procent na 2,48 mld. Kč

13.11.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 13. listopadu (ČTK) - Tuzemské UniCredit Bank, která patří mezi velké domácí banky, stoupl za tři čtvrtletí čistý zisk o devět procent na 2,48 miliardy korun. Za nárůstem je větší objem obchodů a nárůst počtu klientů, informovala dnes banka ČTK. Aktiva banky se snížila o 0,7 procenta na 325,7 miliardy Kč.

"Česká ekonomika se vrátila k mezikvartálnímu růstu a podobné tempo si pravděpodobně udrží i po celý příští rok. Postupně by se měla oživit soukromá spotřeba i růst investic ve firmách. Stále platí, že růst ekonomiky bude tažený exportem, kterému už nyní napomáhá zlepšující se vývoj obchodu v Evropě. Meziročně jsme zvýšili poskytnuté úvěry o 8,2 procenta. V tomto trendu budeme pokračovat i v následujícím období," uvedl generální ředitel UniCredit Bank Jiří Kunert.

Vklady klientů banky meziročně vzrostly o 0,6 procenta. Vlastní kapitál vzrostl o 1,5 procenta ve srovnání se stejným obdobím loňského roku, kapitálová přiměřenost se udržela na podobné úrovni jako v minulém období a dosahuje 15,83 procenta.

Čistý výnos z úroků UniCredit Bank klesl meziročně o 2,6 procenta na 4,58 miliardy Kč. Čisté výnosy z poplatků a provizí vzrostly o 13,3 procenta na 1,56 miliardy korun.

"Klesající výnosy z úroků odráží všeobecný vývoj na bankovním trhu v prostředí nízkých úrokových sazeb a tlaku na marže u depozit. Čistý výnos z poplatků a provizí byl pozitivně ovlivněn především nárůstem retailové klientské základny o 14 procent, a zvýšením objemu transakcí jak v retailové, tak i v korporátní divizi. Navíc jsme dosáhli vynikajících výsledků v rámci aktivit na finančních trzích," upozornil finanční ředitel UniCredit Bank Gregor Hofstaetter-Pobst.

Správní náklady stouply o 1,9 procenta na 3,43 miliardy Kč. Meziročně vzrostly i náklady na úvěrové riziko, a to o více než pětinu na 1,1 miliardy Kč.

"Výrazně vzrostl za poslední období podíl úvěrů v retailové divizi. Spotřebitelské půjčky vzrostly o 41 procent a hypoteční úvěry o 19 procent. Zvýšili jsme také o 18 procent objem poskytnutých úvěrů v segmentu malých a středních podniků. Na základě uskutečněných obchodů v oblasti strukturovaného financování se navýšil podíl úvěrů velkým korporátním klientům," uvedl Hofstaetter-Pobst.

UniCredit Bank činnost zahájila na českém trhu v listopadu 2007. Vznikla integrací HVB Bank a Živnostenské banky.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK