Nezaměstnanost na Slovensku v říjnu klesla na 13,66 procenta

20.11.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bratislava 20. listopadu (ČTK) - Míra nezaměstnanosti na Slovensku v říjnu klesla na 13,66 procenta z 13,84 procenta v září. Dostala se tak sice na roční minimum, nezaměstnanost v zemi ale nadále zůstává vysoká. Vyplývá to z informací, které dnes zveřejnilo slovenské ústředí práce.

Počet registrovaných nezaměstnaných, kteří mohli nastoupit do práce, v říjnu dosáhl 368.647 lidí. Proti září se řady nezaměstnaných ztenčily o 4749 osob, ve srovnání s minulým rokem ubylo kolem 1200 lidí bez práce.

Tradičně nejvyšší nezaměstnanost mají regiony na středním a východním Slovensku. Naopak nejméně nezaměstnaných je v Bratislavě, kde je nejvyšší životní úroveň v zemi.

Slovensko se v EU řadí k státům s nejhorší situací na trhu práce. V Česku je míra nezaměstnanosti dlouhodobě nižší než na Slovensku, v říjnu se udržela na 7,6 procenta.

Vysoký počet nezaměstnaných je jedním z největších problémů exportně orientované slovenské ekonomiky. Nízké tempo ekonomického růstu podle analytiků nedokáže vytvářet dostatek volných pracovních míst. Slovenské ministerstvo financí předpokládá, že míra nezaměstnanosti v zemi se v dalších letech bude snižovat jen pozvolna.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK