ČNB zatím neplánuje další intervence, kurz 27 Kč za euro stačí

20.11.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Olomouc 20. listopadu (ČTK) - Česká národní banka podle guvernéra Miroslava Singera zatím neplánuje další devizové intervence, aby oslabila měnu na 28 korun za euro. Kurz kolem 27 korun za euro podle Singera nyní stačí a situace zatím nevyžaduje další zásah centrální banky. Období intervencí ale může trvat do roku 2015.

"Ne, my jsme řekli 27 (Kč/EUR) na dlouhou dobu. Pakliže se něco dramatického nestane. Nic dramatického se nestalo," řekl dnes novinářům v Olomouci Singer, když odpovídal na otázku, zda lze očekávat další intervenci ČNB s cílem oslabit měnu na 28 Kč/EUR.

Člen bankovní rady ČNB Lubomír Lízal v úterý řekl, že možné posunutí kurzu koruny na 28 Kč/EUR v rámci devizových intervencí není dramatický či nerealistický scénář. "Kolega Lízal říkal zhruba totéž co já. To znamená, že je zapotřebí dramatické změny ekonomického prostředí na to, abychom zvažovali změnu cílované hladiny," komentoval dnes Singer výrok člena bankovní rady Lízala.

Centrální banka zahájila intervence ve čtvrtek 7. listopadu s cílem oslabit korunu. Uvedla, že kurz chce držet poblíž hranice 27 korun za euro. Hlavní přínos intervencí vidí ČNB v udržení a tvorbě nových pracovních míst a zabránění ztrátám u hrubého domácího produktu, které by byly větší v případě deflace.

Krok ČNB kritizovala řada ekonomů, podnikatelů, prezident Miloš Zeman i jeho předchůdce Václav Klaus. Ti oba mimo jiné uvedli, že deflace české ekonomice nehrozí. Zásah ČNB naopak podpořil premiér v demisi Jiří Rusnok.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK