Tomšík nevyloučil návrat recese, pokračuje debata o intervencích

20.11.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 20. listopadu (ČTK) - Předběžná data o vývoji českého hospodářství ve 3. čtvrtletí ukazují, že se ekonomika může vrátit do recese. Na dnešní exportní konferenci to řekl viceguvernér ČNB Vladimír Tomšík. Rovněž uvedl, že si je jistý, že by v lednu příštího roku nastala v ekonomice deflace. Proto mimo jiné centrální banka přistoupila k devizovým intervencím. K těm se dnes opět vyjádřila řada politiků, podnikatelů i guvernér centrální banky.

Česká ekonomika podle předběžného odhadu ČSÚ ve třetím čtvrtletí mezičtvrtletně klesla o 0,5 procenta, ve druhém čtvrtletí se přitom dostala z nejdelší recese vůbec.

Tomšík dnes zopakoval, že ČNB chce držet kurz koruny v rámci intervencí kolem 27 korun za euro. Naproti tomu člen bankovní rady Lubomír Lízal v úterý uvedl, že možné posunutí kurzu koruny na 28 Kč/EUR v rámci devizových intervencí není dramatický či nerealistický scénář. Podle guvernéra ČNB Miroslava Singera ale banka další devizové intervence, aby oslabila měnu na 28 korun za euro, neplánuje. Kurz kolem 27 korun za euro podle něj nyní stačí a situace zatím nevyžaduje další zásah centrální banky. Období intervencí ale může trvat do roku 2015.

Podle prezidenta Svazu obchodu a cestovního ruchu Zdeňka Juračky představují výroky člena bankovní rady ČNB o možném dalším oslabení koruny především nejistotu v podnikání. Obchodníci i distributoři zboží by případné další oslabení koruny ihned promítli do cen.

Premiér v demisi Jiří Rusnok dnes k intervencím uvedl, že pětiprocentní znehodnocení české koruny nemůže zásadně pohnout cenovou hladinou v ČR. Intervence sama o sobě nezpůsobí ani nápravu české ekonomiky ze dne na den, ani ji nijak zásadně nepoškodí, dodal. Podle Rusnoka mnozí výrobci nyní zneužívají zájmu médií a využívají je pro svůj marketing na zdražené zboží.

Naopak podle předsedy ČSSD Bohuslava Sobotky devizové intervence nepovedou k vyšší spotřebě domácností, a tím k hospodářskému růstu. Naopak, v případě zvýšení inflace znehodnotí úspory občanů. Sobotka rovněž kritizoval komunikaci centrální banky. Zásahy ČNB do kurzu koruny jsou sporné i podle předsedy KDU-ČSL Pavla Bělobrádka.

Svaz průmyslu a dopravy ČR dnes uvedl, že nepovažuje devizové intervence za jednoznačně pozitivní krok pro českou ekonomiku. Centrální banka měla podle svazu při svém rozhodování přihlédnout ke konzultacím s představiteli podnikatelské sféry o dopadech svého rozhodnutí na firmy a využít jejich praktické zkušenosti.

ČNB sama ovšem od zahájení devizových intervencí ve čtvrtek 7. listopadu upozorňuje, že o možnosti zahájit tento krok informuje již téměř rok ve svých prognózách. Navíc v srpnu členové bankovní rady uváděli, že pravděpodobnost devizových intervencí vzrostla. Podle svazu ovšem intervence výrazně oslabila korunu nad přirozenou hodnotu jejího vývoje.

V názoru na dopad intervencí se přitom neshodnou zástupci českých developerů. Podle některých představitelů developerských společností oslovených ČTK nové byty kvůli tomu zdraží, jiní tvrdí opak.

Automobilka Škoda Auto pak dnes informovala, že kvůli zvýšení cen surovin a materiálů zdražuje své vozy. Nejvíce se zvýší cena u nové Octavie RS a Octavie RS Combi, které zdraží o 10.000 korun. Lidé ale zaplatí více například i za modely Superb, Octavia, Rapid, Citigo nebo Roomster. Oslabení koruny je ale podle automobilky pouze jedním z důvodů zdražování. Další automobilky se zdražováním vyčkávají.

Centrální banka zahájila intervence ve čtvrtek 7. listopadu s tím, že kurz chce držet poblíž hranice 27 korun za euro. Hlavní přínos intervencí vidí ČNB v udržení a tvorbě nových pracovních míst a zabránění ztrátám u hrubého domácího produktu, které by byly větší v případě deflace.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK